TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Penge i Cuba

08.05.2019
Vis alle indlæg

Pesos convertibles

Bemærk: Cuba har pr. 1.jan. 2021 ændret deres valutasystem tilbage til kun at have 1 officiel valuta; Den cubanske peso (CUP). Derfor er blogindlægget nedenfor forældet. Læs mere om den cubanske valuta i vores praktisk info.

Cuba har en fascinerende og kompleks historie, som også har påvirket pengesystemet i landet.

Det kan være lidt forvirrende at sætte sig ind i systemet, da det er meget anderledes, end det vi kender til i Danmark.

Derfor har vi samlet en guide, der introducerer Cubas valutasystem.

The Dual System

Cubas valutasystem bliver kaldt ”the dual system”.

I praksis betyder det, at der er to forskellige slags valutaer i landet.

I 1990’erne var Cuba i en økonomisk krise. Under krisen blev der udviklet en ny valuta med det formål at styrke landets økonomi. Den nye valuta skulle bruges af turister og til international handel, mens den allerede eksisterende valuta blev brugt af de lokale til intern handel i landet.

Derfor har Cuba nu officielt to valutaer:

  • Oprindelige peso (CUP)
  • Konvertibel peso (CUC)

Da man introducerede CUC var det meningen, at den skulle være en valuta for besøgende, men efterhånden er den nye valuta blevet mere udbredt, så lokale også har fået mulighed for at bruge den.

Da CUP er mindre værd end CUC har det dog skabt social ulighed i landet. De, der er lønnet af staten, bliver nemlig betalt i CUP, og er derfor dårligere stillet end de, der kan kræve betaling i CUC.

Kontanter i Cuba

Cuba, penge

Det er ikke muligt at veksle til den cubanske valuta, inden du tager til Cuba, så sørg for at have euro, pund eller USD med på din rejse. Den medbragte valuta kan du veksle til konvertibel peso (CUC), når du lander. Bemærk, at der tillægges et gebyr på 10 % for at veksle USD, så vi anbefaler derfor, at du medbringer euro eller pund.

Du kan komme ud for, at cubanerne kun kan give dig tilbage i CUP, selvom du har betalt i CUC. Sker dette, kan du bruge dem til drikkepenge, i madboder, på markeder og i de lokale butikker.

Hvor kan jeg veksle penge i Cuba?

Når du ankommer til lufthavnen i Havanna, er det en god idé at veksle penge til de første dage, inden du forlader lufthavnen. Der ligger et vekselkontor (Cadecas) i lufthavnen.

I byen kan du veksle på vekselkontorer (Cadecas) eller i bankerne BFI eller Metropolitano (de andre banker handler nemlig ikke med CUC). Husk at have dit pas med, når du veksler penge.

Når du veksler penge så sørg for, at de sedler, du medbringer, er intakte, ellers vil vekselkontorerne ikke tage imod dem. Sørg også for at få vekslet til små sedler, så cubanerne har lettere ved at give penge tilbage, når du handler.

Vær desuden sikker på, at du får udleveret konvertibel peso (CUC), som er den valuta du skal bruge som besøgende. Den oprindelige peso (CUP) har ansigt på sedlerne, og det er altså ikke, den du skal bruge som besøgende.

Husk: Man kan ikke omveksle den cubanske valuta uden for Cuba, så husk at veksle tilbage i lufthavnen inden din hjemrejse.

Kan jeg hæve penge i Cuba?

Generelt kan du hæve penge de samme steder, hvor du kan veksle penge – altså i lufthavnen, på vekselkontorer (Cadecas), og i BFI eller Metropolitano-bankerne.

Der er kommet ATM-automater i de fleste store byer i Cuba, men ikke alle tager imod udenlandske VISA-kort, og især ikke, hvis VISA-kortet stammer fra en amerikanskejet bank. Mastercards er desuden meget lidt brugt, så medbring hellere dit VISA-kort til at hæve penge.

Du hænder, at man kan bruge sit VISA-kort hos større hoteller og restauranter. Men forvent det ikke.

Husk: Når du hæver penge, tillægges et gebyr på ca. 3% + din banks gebyr for at hæve penge i udlandet.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende