TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSeværdigheder i Cusco

Seværdigheder i Cusco

02.05.2018
Vis alle indlæg

Cusco

Der er nok seværdigheder at vælge imellem, når din tur går til inkaernes gamle hovedstad, Cusco.

Byen, hvis navn betyder ”verdens navle”, er et miks af historiske inkamonumenter og arkitektur fra den spanske kolonitid.

Gå på opdagelse i de hyggelige brostensbelagte gader, mærk historien på byens pladser eller gå på jagt i de traditionelle butikker, hvor du bl.a. kan købe dig en blød alpaka-sweater med hjem.

Læs med nedenfor, og få 7 forslag og inspiration til seværdigheder, du kan opleve i inkaernes gamle hovedstad, Cusco.

Mærk historien i det historiske kvarter

Plaza de armas

Det historiske centrum, Centro Histórico de Cusco, er helt klart én af de oplevelser, du ikke må være foruden i byen, der faktisk er en af de ældste byer i Sydamerika.

På din tur gennem hjertet af inkaernes gamle hovedstad vil du se formidable, gamle bygninger, der emmer af historie. Brug tid på at betragte bygningerne, og du vil lægge mærke til, at bygningerne ofte både består af traditionelle inkabygninger som fundament, mens den tidligere kolonitidsherre, Spanien, har bygget konstruktioner ovenpå.

Du kan også gå på opdagelse i det historiske centrums små brostensbelagte gader, hvor du kan finde alt fra traditionel peruvianske mad og få din shoppelyst stillet.

Efter en oplevelsesrig rundtur i kvarteret kan du gå hen til den store plads, Plaza de Armas, hvor den smukke katedral, de grønne områder og bænkene kan give dig et lille, måske tiltrængt, hvil.

Smag på Cusco på San Pedro-markedet

Dukker på marked

Hvis du gerne vil opleve et marked, hvor du kan købe alt fra lækker juice til en let frokost eller måske gerne vil have et lille minde med hjem – måske i form af en peruviansk dukke, så er San Pedro-markedet lige et sted for dig.

Markedet ligger ca. 8 minutters gang fra Plaza de Armas, hjertet af Cusco. Jo længere væk du kommer fra pladsen, desto mere anderledes bliver stemningen. Flere gadebutikker titter frem, jo tættere på markedet du kommer, og disse er med til at skabe den unikke stemning.

San Pedro-markedet er et kulinarisk og farvestrålende bekendtskab. Både syns-, lugte- og høresansen bliver med det samme sat i spil, og hvis du har lyst, kan føle- og smagssansen også blive afprøvet.

Du kan smage alverdens lækkerier, f.eks. en salchipapas, der er en friturestegt pølser og kartofler, en lomo saltado, der er friturestegt oksekød eller noget lækkert frugt fra egnen som f.eks. passionsfrugt eller den mere ukendte chirimoya, der er et æble.

Gå på opdagelse på markedet, men pas på: Du kan komme til at bruge hele dagen her.

Oplev det hellige sted – soltemplet Korincancha

Solnedgang Koricancha

I Cusco ligger soltemplet, Korincancha, der er af helt særlig betydning. Templet anses for at være det helligste sted for inkaerne – og stedet var endda også centrum for Inkariget.

Korincancha blev bygget udelukkende af sten og var inkaernes vigtigste kulturbygning. Det var efter sigende Manko Qhapaq, den første inka, der byggede det oprindelige tempel, men fra 1438 og frem udbyggede inkaen Pachacútec det hellige sted.

Kulturstedet har en unik placering, hvis man tænker på, hvordan byen er bygget op. Det siges nemlig, at byen har form som en puma, og Korincancha ligger placeret som spidsen af pumaens hale.

Soltemplet er en storslået oplevelse, og hvis du gerne vil opleve en vigtig bygning for inkaerne, er soltemplet intet mindre end et must-see.

Gå en tur i det unikke San Blas-kvarter

San Blas

Hvis du vil opleve et unikt kvarter i Cusco, er San Blas uden tvivl stedet.

Området ligger tæt på Plaza de Armas, men bentøjet skal være i orden, hvis du vil til denne del af byen. Jo tættere du kommer på San Blas, des stejlere bliver det.

Hvis du gerne vil mærke historiens vingesus, skal du gå ad den lille gade, Hathunrumiyoc, der fører dig op mod San Blas-kvarteret. Og hold godt øje. I den stenbelagte gade står én af de bedst bevarede vægge i hele Cusco nemlig. Så selvom det er hårdt, er det vigtigt at kigge op.

Kvarteret er meget anderledes end resten af Cusco, og hvis du er kunstinteresseret, er det lige et sted for dig. San Blas-kvarteret går også under navnet barrio de los artesanos, der betyder kunsthåndværkerkvarteret.

Mange af gaderne i kvarteret er kun for fodgængere, så nyd at kunne slentre gennem det smukke kvarter i den fantastiske by. Når tiden er ind til et hvil, er der masser af skønne caféer at vælge imellem.

Lær at lave peruviansk mad

Lomo saltado

Hvis du gerne vil lære endnu mere om peruviansk kultur og tage lidt af Peru og Cusco med hjem til Danmark, er et madkursus en god mulighed for netop det.

På et madkursus vil du både få en introduktion til det peruvianske køkken, lære om de forskellige råvarer, de forskellige smage og sidst men ikke mindst vil du prøve at lave forskellige peruvianske retter.

Retterne du vil prøve kræfter med kan f.eks. være lomo saltado, der er friturestegt oksekød eller ají de gallina, som er høne med chili.

Madlavningskurser giver en unik mulighed for at få indblik i en af de vigtige aspekter af en kultur.

Que aproveche!

Velbekomme!

Tambomachay

Tambomachay

8 km. nord for Cusco ligger det hellige inka-badested Tambomachay. Tilbage i tiden tog adelige kvinder og de hersekende inkaer bad netop her.

Tambomachay-komplekset består af fire vægge, der er bygget ind i en bakke. Ovenpå de fire vægge er der fire steder, hvor man kan lægge ofringsgaver til vandet. Stedet er et pragteksemplar af byggeteknisk snilde, og systemet kan den dag i dag stadig levere vand.

Udover de fire vægge består komplekset også af flere kanaler, vandfald og akvædukter. Faktisk kan man opleve et lignende system i Machu Picchu, der ligger nordvest for Tambomachay.

Inkaerne brugte stedet som et renselsessted. De vaskede deres kroppe, så al ondskab blev vasket væk. Det var en renselse af både krop og sind.

Hvis du besøger Tambomachay-badene får du endnu et lag i forståelsen af inkakulturen.

BONUS: Klatr på Regnbuebjerget uden for Cusco

Regnbuebjerget

Hvis du gerne vil bruge nogle timer af din dag i bus og opleve naturen uden for Cusco, har vi her en ekstraidé til en fantastisk oplevelse, du sent vil glemme
Vinicunca-bjerget – bedret kendt som Regnbuebjerget – er et must for dig, der er til store naturoplevelser og -fænomener.

Regnbuebjerget er et intet mindre end fascinerende og storslået bekendtskab. Bakkerne er farvede i alle regnbuens farver, og i det fjerne kan du opleve de snedækkende Andesbjerges toppe.

Og på turen ud til bjerget vil du opleve flere små peruvianske landsbyer.

Gå tidligt i seng, tag de gode sko på og lad dig forføre på til tider hårde tur regnbuebjerget. Du vil ikke fortryde det.

Vil du med til Cusco?

Er du blevet tryllebundet af den fascinerende peruvianske by?

For tiden går turen forbi Cusco på alle vores Peru-rejser.

Hvis du har brug for råd og vejledning til, hvilken rundrejse du skal vælge, så tag endelig kontakt til vores rejsekonsulenter på tlf. 89 93 43 84.

De sidder klart til at hjælpe dig med at vælge den perfekte rejse for dig og din familie.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende