TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerMexicos uafhængighedsdag

Mexicos uafhængighedsdag

14.08.2018
Vis alle indlæg

Fyrværkeri

Parader, dans, fest og fyrværkeri.

Du kan se det mexicanske flag på bygninger og på pladser i alle byer.

Flere steder er der lavet blomsterdekorationer i farverne rød, hvid og grøn – farverne i det mexicanske flag.

Viva Mexico – viva la independencia” bliver der råbt i folkemængden på gaden.

Det er Mexicos uafhængighedsdag – en af årets vigtigste festdage.

Historien om uafhængighedsdagen

Mexico flag

Den 16. september er det Mexicos Uafhængighedsdag.

Det er dagen, hvor mexicanerne i 1810 startede sit oprør mod det spanske styre, som havde koloniseret landet siden 1521.

En præst ved navn Hidalgo havde planlagt et oprør mod det spanske styre. D. 15. september 1810 fandt Hidalgo dog ud af, at det spanske styre havde fået færten af oprøret. D. 16. september, tidligt om morgenen i 1810, holdte Hidalgo en tale i den lille by Dolores, hvor han opfordrede mexicanerne til at kæmpe imod det spanske styre.

Under talen råbte han angiveligt: “Viva México! Viva la Independencia! Vivan los héroes!” (”længe leve Mexico! Længe leve uafhængigheden! Længe leve heltene!”), hvorefter han ringede med kirkeklokkerne for at signalere, at revolutionen mod det spanske styre skulle starte.

Kampen for selvstændighed varede herefter indtil d. 27. september 1821, hvor Mexico igen blev selvstændigt efter 300 år under spansk styre.

Hvordan fejres dagen i Mexico?

Mexico City

Uafhængighedsdagen fejres faktisk over to dage.

Hvert år d. 15. september, dagen før uafhængighedsdagen, råber Mexicos nuværende leder Hildagos krigsråb fra balkonen af National Palace i Mexico City. Genopførslen kaldes El Grito de Dolores.

Selvom om Hidalgos oprindelige kampråb fandt sted om morgenen d. 16. september, har mexicanerne siden 1910 genopført Hidalgos kampråb d. 15. september. Den nye tradition opstod, da præsident Porfirio Díaz afholdte El Grito Dolores på sin egen fødselsdag d. 15. september, dagen før uafhængighedsdagen.

Hvert år til denne begivenhed er der cirka en halv million mennesker samlet i Mexico Citys bymidte.

Dagen efter, d. 16. september, på selve uafhængighedsdagen kan man også høre krigsråbet blive råbt af indbyggerne i Mexicos gader.

Denne dag er en festdag.

Overalt i Mexico er der parader og bands, som marcherer og spiller musik.

Indbyggerne er klædt i grønt, hvidt og rødt – det mexicanske flags farver. Nogle steder kan du opleve traditionel folkedans i de traditionelle klæder.

Hvor skal man fejre dagen?

Mexico-City

Uafhængighedsdagen er en festdag, der bliver fejret overalt i Mexico.

Tag ind til bymidten i den by du er i om aftenen d. 15. september. I alle mexicanske byer vil borgmesteren holde tale og genopføre Hidalgos krigsråb udover bymidten.

Den største forsamling af mennesker finder du i Mexicos Citys bymidte. Her vil der være fyrværkeri, nationalsang og tale fra Mexicos leder.

Alle talerne starter klokken 23 d. 15. september, men det er en god ide at ankomme før for at deltage i festlighederne.

Hvad skal man spise på uafhængighedsdagen?

Chiles en nogada

Der bliver drukket rigtig meget tequila på nationaldagen. Hvis ikke det er din kop te, er der rig mulighed for at handle i de mange madboder, der er sat op i Mexico City, og andre byer, i anledning af uafhængighedsdagen.

Boderne sælger mange lækre traditionelle mexicanske retter, punch og mexicansk slik.

En særlig populær ret er chiles en nogada. Retten er lavet af grillede grønne poblano-pebre, som er fyldt med en blanding af kød og tørret frugt. Retten er overhældt med en hvid valnøddesovs og pyntet med røde granatæblekerner. Retten har de samme farver som det mexicanske flag, og er derfor blevet en populær spise på den mexicanske uafhængighedsdag.

Vil du opleve Mexicos uafhængighedsdag?

Mexicos uafhængighedsdagen er en festdag i Mexico. I hele landet fejrer man dagen i og uden for landets grænser.

Vil du opleve den festlige atmosfære og fejringen på alle gadehjørner med traditionsrig mad og musik i Mexicos byer, så tag et kig på vores ture til Mexico og find din drømmerejse.

Se vores rejser til Mexico herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende