TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerDyrelivet på Galapagosøerne

Dyrelivet på Galapagosøerne

19.08.2019
Vis alle indlæg

Galapagos

En rejse til Galapagosøerne er som at besøge en helt anden verden.

Galapagosøerne, der ligger midt ude i Stillehavet, er et paradis for natur- og dyreelskere.

Øerne siges faktisk at være et af de allerbedste steder i verden at opleve det autentiske, vilde dyreliv, og her finder du mange dyrearter, som ikke findes andre steder i verden.

Nedenfor kan du læse mere om 10 dyrearter, som du kan være heldig at opleve på en rejse til Galapagosøerne.

Havleguan

Havleguan

Havleguanen er en helt særlig krabat.

For det første lever havleguanen udelukkende på Galapagosøerne. For det andet er den verdens eneste leguanart, der lever af havets planter. Og for det tredje er dens udseende ganske særegen.

Havleguanen kan dykke helt ned på 9 meters dybde, hvor den leder efter føde som alger og tang.

Den kan blive 1,5 meter fra næsetip til halespids, veje op til 12,5 kg og så er dens udseende blevet brugt som inspiration til både Godzilla- og Alien-filmene.

Galapagosskildpadde

Skildpadde

Verdens største skildpaddeart kalder også Galapagos for sit hjem. Galapagosskildpadden er en landskildpadde, som kan veje op til 250 kg.

Ikke nok med sin enorme størrelse, så er skildpaddearten faktisk også den art af hvirveldyr, som kan blive ældst. Den højeste alder, der er dokumenteret, er helt oppe på 152 år!

En Galapagosskildpaddes liv består primært af at spise græs og blade samt at slappe af i solen. Og så sover skildpadden omkring 16 timer i døgnet – se det er virkelig et roligt liv!

Blåfodet sule

Blåfodet sule

Den blåfodede sule lever ikke udelukkende på Galapagos. Den er dog primært fundet i området ved den østlige del af Stillehavet, som indbefatter Galapagosøerne.

Det specielle ved denne fugleart er dens ikoniske lyseblå fødder. Den blå farve er ekstremt vigtig for hanfuglene, fordi de hanner, der har de mest turkisblå fødder, har størst chance for at blive valgt som mage af hunnerne. Farven indikerer nemlig hannens egenskaber til at skaffe føde til sig selv og en potentiel mage.

Hannerne laver en parringsdans for hunnerne, hvor de løfter deres blå fødder op og ned og fremviser den flotte farve.

Hvem kan stå for det?

Pingviner

Pingviner

Siger man pingvin, falder tankerne oftest på sne og kulde på Antarktis – og da slet ikke på de tropiske egne ved ækvator. Ikke desto mindre kan du altså opleve pingviner på Galapagos.

Galapagospingvinen er faktisk den pingvinart, som lever allerlængst mod nord.

Dagene bliver brugt i det kølige vand omkring øerne for at pingvinerne ikke bliver overophedede. Det er også i vandet de finder føde i form af fisk. Nætterne på øerne er køligere, og pingvinerne kommer derfor på land for at tilbringe natten i små huler.

Flamingo

Flamingo

De flamboyante, lyserøde fugle med deres spinkle ben, lange, yndefulde hals og bananformede næb hører også hjemme på Galapagosøerne.

Faktisk er flamingoerne på Galapagos blandt de rødeste, og de er langt mere farverige end flamingoerne, du kan finde i Afrika og Europa. Deres ikoniske røde farve kommer fra karotiner i deres føde, der består af små krebsdyr og planter.  Farven kommer først frem i deres fjer, når fuglene er op mod 3 år gamle.

Flamingoer ses ofte stående på ét ben. Teorien er, at de gør dette for at slappe af, spare på energien og holde varmen.

Galapagossøløve

Søløve Galapagos

Galapagossøløven er en sand mester til at dykke. De kan dykke ned på næsten 600 meters dybde, når de søger efter fisk. Dette er især nødvendigt under El Niño-fænomenet, hvor de varmere vandtemperaturer får søløvernes normale føde, der er sardiner, til at migrere væk fra øerne.

Du kan ofte se store flokke af søløver, der ligger og slænger sig på sandstrandene overalt på Galapagosøerne. Det er heller ikke unormalt at se søløveunger, der ligger på stranden, mens deres mødre er ude i vandet for at fange fisk. Og hvis du er heldig, svømmer de nysgerrige søløver gerne helt tæt på dig, når du snorkler ved øerne.

Søløvehunnerne og deres unger lærer hurtigt at genkende hinandens unikke kald, så de altid kan finde hinanden i de store flokke.

Darwins finker

Finke

Når man taler om dyrelivet på Galapagos, må man næsten også nævne Darwins finker, som var en del af inspirationen til Darwins evolutionsteori.

Under hans besøg i 1835 lagde den unge videnskabsmand mærke til, at finkernes næb adskilte sig fra næbbet på de finker, han kendte fra Europa.  Og næbbene var sågar forskellige fra ø til ø, og han teoretiserede, at de små fugle havde samme forfader, men gradvist havde udviklet sig forskelligt, alt efter hvilket miljø de befandt sig i.

På Galapagos finder du 14 forskellige finker, som primært kan adskilles ud fra størrelsen på deres næb og hvilken føde de spiser.

Fregatfugl

Fregatfugl

Fregatfugle er også kendte som himlens pirater, da de gerne frarøver andre fugle deres nyfangede fisk, mens de svæver rundt i luften.

Der bor to arter af fregatfugle på Galapagosøerne – den store fregatfugl og pragtfregatfuglen.

Begge arter af fregatfugle kendes primært ved de store, røde strubesække, som hannerne puster op og viser frem for at tiltrække de omkringflyvende hunner som mage.

Fregatfuglene har et imponerende vingefang på helt op til 2 meter. De er havfugle, og ofte bevæger de sig ud over havet i deres søgen efter fisk, og vender først tilbage efter en uges tid. Dette er på trods af at de aldrig lander i vandet. De holder sig i stedet svævende i luften i al den tid, de er væk fra land.

Galapagosalbatros

Galapagosalbatros

Albatrossen er Galapagosøernes største fugleart med et vingefang på op mod 2,5 meter.

De kendes især på deres hvide hoveder, fjerenes fine mønster på halsen og deres lange, gule næb.

Sammenlignet med andre albatrosarter, er Galapagosalbatrossen kun medium i størrelse, og det er den eneste art af de store fugle, som lever i de tropiske egne.

Vil du opleve Galapagosalbatrossen, skal du tage til Española Island, som er en af de sydlige Galapagosøer, og det eneste sted de store fugle lever. Det er et imponerende syn at være vidne til, når albatrossen, med dens lange vinger, svæver majestætisk ud over havet.

Landleguan

Landleguan

Det er ikke et usædvanligt syn at finde de sennepsgule landleguaner, mens de ligger og soler sig under ækvatorsolens varme stråler.

Landleguanens udseende er kendetegnet ved brunlige og gullige farver og den spidse rygkam, som løber fra nakken og ned ad ryggen. Overlever landleguanen de første svære år, kan de blive helt op mod 60 år gamle.

Disse store øgler er koldblodede og lever primært af kaktusfrugter, som indeholder både føde og en stor del af den væske, leguanen har brug for.

Galapagos-landleguanen er endnu en af øernes endemiske arter – altså arter, der kun lever her, og du kan finde de gule leguaner på 6 af Galapagos’ øer, bl.a. på Isabela og Santa Cruz.

På Galapagos er dyrelivet helt igennem enestående.

Her oplever du dyrearter, som ikke findes andre steder i verden, og du er vidne til inspirationen til evolutionsteorien.

Galapagos er et mekka for dyreinteresserede!

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende