TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSådan undgår du jetlag

Sådan undgår du jetlag

16.02.2023
Vis alle indlæg

Fly

Når du rejser og flyver henover flere tidszoner, kan du opleve at få jetlag.

Men hvorfor får man jetlag? Og hvad kan du gøre for at undgå det?

Lær mere om jetlag og få 7 tips til at undgå jetlag på din rejse.

Hvorfor får man jetlag?

Kroppen har et indre ur, som styres af forskellige hormoner, der produceres på bestemte tidspunkter af døgnet. Din krop er derfor tilpasset den tidszone, som du lever i til daglig.

Når du rejser ind i andre tidszoner, mod øst eller vest, så skal din krop tilpasse sig den nye tidszone, og det betyder, at du kan få jetlag.

Nogle mennesker har sværere ved at tilpasse sig nye tidszoner end andre. Generelt siges det, at det er lettere for kroppens indre ur at flyve mod vest end mod øst, fordi man følger solen og forlænger døgnet.

7 tips til at undgå jetlag

Jetlag

Hvis du er én af dem, der bliver meget påvirket af jetlag, så kan følgende 7 tips til at undgå jetlag måske hjælpe dig på din rejse.

Husk, at du kan få jetlag på både ud- og hjemrejse, så de 7 følgende tips kan med fordel også bruges til hjemrejsen – specielt hvis du skal hurtigt i gang med hverdagen igen.

1) Gå tidligere/senere i seng

Prøv, så vidt det er muligt, at tilpasse din døgnrytme til din rejsedestination et par dage inden du tager afsted.

Når du flyver mod øst, kan det være en god idé at gå i seng en time eller to tidligere end du plejer et par dage inden, du skal afsted.

Når du flyver mod vest, kan det være en god idé at gå senere i seng og stå senere op, end du er vant til i dagene op til din rejse.

Sæt desuden dit ur til den lokale tid, så snart du sætter dig ind i flyet. Så kan du bedre følge den lokale døgnrytme og vænne dig til den nye tid. Det vil også sige, at hvis det er nat på din destination, så skal du forsøge at sove, og hvis det er dag, skal du holde dig vågen.

Medbring ting, der kan hjælpe dig til at sove, f.eks. sovemaske, ørepropper, en rejsepude og en varm trøje.

2) Indtag måltider på destinationens spisetider

De måltider, som vi indtager i løbet af en dag, er med til at regulere vores krops indre ur og rytme.

Indtager du dine måltider efter den nye tidszone et par dage inden afrejse, kan du derfor hjælpe din krop til at komme sig hurtigere over jetlag.

3) Få motion

Få gerne noget motion inden du skal ud at flyve, da det kan hjælpe din krop til at blive træt og afslappet, mens du glider afsted over skyerne. Gå f.eks. ud til gaten i lufthavnen og tag trapperne i stedet for elevatoren.

Hvis du skal holde dig vågen på destinationen efter flyveturen, er en gåtur også med til at holde din krop i gang og energiniveauet oppe, så du ikke går helt kold før sengetid.

4) Drik vand og undgå alkohol

Du kender det måske. Efter en god aften i byen med lidt for meget alkohol, så er der en reel risiko for at få tømmermænd. Og en stor del af dette skyldes dehydrering og manglen på søvn.

På samme måde kan dehydrering også give dig jetlag-symptomer, og det er derfor vigtigt at drikke masser af væske og undgå alkohol, der kan ødelægge din søvn og dermed også dit forsøg på at tilpasse dig den nye døgnrytme.

5) Sluk for mobiler og andre skærme

Det blå lys fra din mobiltelefon gør det sværere for din krop at falde i søvn.

Så hvis du skal sove på flyrejsen, så prøv at slukke din telefon, tablet og andre elektroniske skærme en time inden du skal sove.

6) Følg destinationens døgnrytme

Når du ankommer, er det en god idé at følge destinationens døgn. Det vil sige, at hvis det er morgen, så skal du gerne holde dig vågen, indtil det igen er sengetid.

Sollys er med til at påvirke vores indre ur. Så hvis du ankommer til din destination om morgenen, er det derfor en god idé at gå en tur udenfor, da sollyset vil give dig mere energi.

7) Tag kun korte lure

Hvis du alligevel har svært ved at holde dig vågen, så kan du tage en kort lur. Men husk at sætte din alarm! Hvis du falder i dyb søvn midt på dagen, kan det være, det bliver svært at sove, når natten kommer, og du vil få sværere ved at tilpasse dig den nye tidszone.

En effektiv lur bør som hovedregel vare omkring en halv time og ikke længere end to timer.

Rigtig god rejse!

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende