TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSmag på Peru – 10 traditionelle retter

Smag på Peru – 10 traditionelle retter

26.06.2018
Vis alle indlæg

Ceviche i skål

Ceviche lavet af de lækreste fisk, forfriskende bitre cocktails eller de mest sprøde dessert-picarones med krydderier på toppen. Det er bare noget af den fantastiske mad, der serveres i Peru.

Du besøger måske ikke Peru pga. maden, men ikke desto mindre er den peruvianske madkultur eminent – og der er store & anderledes kulinariske oplevelser i vente, når du besøger landet.

Læs med her, hvor du bliver præsenteret for 10 forskellige peruvianske retter, og få endnu en grund til at besøge det fantastiske latinamerikanske land.

1. Lomo Saltado

Lomo saltado

Lynstegt okse- eller alpakakød, chili, tomater, løg, soyasauce og pomfritter. Det er ingredienserne i en lomo saltado, der på dansk betyder sauteret kød. Ofte bliver retten serveret med hvide ris som tilbehør.

Retten kom til landet med kinesere, der søgte efter job mange år tilbage, og er en fusion af kinesiske tilberedelsesmetoder og peruvianske ingredienser.

Lomo saltado er en utrolig populær ret, og kan fås over hele landet og i enhver peruviansk restaurant med respekt for sig selv rundt om i verden.

Prøv retten i: Lomo saltado er en ret, du nærmest kan finde på ethvert gadehjørne i Peru. Serveringen kan se mere eller mindre indbydende ud, men smagen er altid ægte peruviansk.

2. Aji de Gallina

Aji de Gallina

Aju de Gallina er en cremet, ikke for stærk, let vinterlig og typisk peruviansk ret.

En tyk, gullig sauce med trevlet kylling som serveres med eksempelvis ris, kartofler, oliven og et kogt æg som tilbehør.

Saucen bliver f.eks. lavet på kondenseret mælk, ost, gul chili – deraf farven, valnødder, hvidløg og løg. Smagen er dog ikke altid den samme, da peruvianerne sætter et unikt præg på deres variant af retten.

Retten serveres oftere i de mere kolde tider syd for ækvator.

Prøv retten i: Du kan spise retten alle steder i Peru, men prøv f.eks. den cremede ret i hovedstaden i vinterperioden.

3. Anticuchos

Anticuchos

Hvis du er til den danske ret bøf bearnaise, så går du nok ikke forkert i byen, hvis du vælger retten anticuchos.

Retten består af lækre stykker grillet okse- eller alpakakød og kartofler eller løg med et strejf af limesaft. Oksekødet kan være af den meget almindelige slags, men retten fås også med kød af indmad, ofte kohjerte.

Retten er utrolig populær som et hurtigt måltid.

Prøv retten i: Køb retten i hele landet – f.eks. som gademad i hele landet. Og selvom det lyder lidt specielt – så prøv den med indmad, f.eks. kohjerte – det er traditionelt, så det basker.

4. Cuy (Peruviansk marsvin)

Cuy

Marsvin er ikke ligefrem et dyr, vi plejer at spise i Danmark. Men det er altså et af det mest populære spisedyr på de peruvianske breddegrader – og en anden nationalret.

Traditionelt fyldes marsvinet med krydderier og tilberedes over åben ild. Som tilbehør serveres marsvinet med kartofler og en chili-dip og spises som en grillkylling – med fingrene.

Kødet tilberedes ofte hel og serveres også, så man stadig kan se, at det er et marsvin.

Prøv retten i: Marsvin kan spises i hele Peru, men serveres på forskellige måder. Nogle restauranter serverer også kødet friturestegt eller brasseriet – så prøv dig frem i den sydlige del af landet fra Cusco til Lima.

5. Ceviche

Ceviche

Frisk fisk og skaldyr marineret i citrus. Det er, hvad ceviche er. En yderst delikat ret, som godt kan kaldes peruvianernes nationalret. Fisken i cevicheretten er ikke rå, men tilberedes i citrusfrugtens saft. Rettens navn, der kommer af ordet ”quechua”, betyder frisk fisk.

Der er fisk i lange baner på den peruvianske vestkyst, der har Stillehavet som nabo.

Den citrusmarinerede fisk- og skaldyrsret består udover hovedingredienserne af mange forskellige smagsnuancer og findes i mange udgaver. Bl.a. kan retten krydres med rødløg, chili og salt.

Prøv retten i: Alt efter hvor i landet du er, er der forskellige smagsvarianter. Prøv ceviche i kystområder som Lima og bestil en aborre med Leche de Tigre, som er en intens citrusmarinade. I Andesområdet kan du smage en ørred med rødløg og søde kartofler.

6. Picarones

Picarones

Picarones er Perus svar på en doughnut.

Dejen, der er lavet på mel fra søde kartofler, formes i små ringe præcis som doughtnuts. Derefter frituresteges ringene til de er lækre gyldne og sprøde, og serveres med honning eller sirup og en krydderiblanding på toppen, som bl.a. består af appelsin og kanel.

De små bidder af himmerig er en fryd at sætte tænderne i, når du går en aftentur i f.eks. Cusco eller Limas smukke og hyggelige gader. Men de små picarones kan også købes på restauranter, og er perfekte til at runde en dag i det peruvianske køkken af.

Prøv desserten i: Gå en tur på et marked eller vær heldig og oplev en lokal mor lukke døren op i aftentimerne for at sælge de små picarones i f.eks. Cusco eller Lima. Nyd de små friturebidder som en aftensnack, mens børnene leger i gaderne.

7. Lúcuma

Lúcuma

Lúcuma er en frugt, der pga. sin form også kaldes for æggefrugt.

Frugten har en kerne, der minder om en avokadokerne i midten, og er solgul ligesom en mango i frugtkødet. Lúcumafrugten gror i de bjergrige områder i Peru.

Den eksotiske frugt bruges i mange desserter, f.eks. i kager, med chokolade til eller ofte i is. Og faktisk er lúcumais meget populær blandt peruvianere.

Selvom frugten minder om en mango i form og farve er smagen en helt anden – og faktisk svær præcis at beskrive. Men smagen har en sødlig nuance og minder nok mest om en form for karamel. Konsistensen er også helt sin egen. Den er cremet, men også fast.

Lúcumafrugten er et specielt bekendtskab, men prøv endelig den eksotiske frugt, når du er i landet.

Prøv desserten i: Du kommer til at støde på denne frugt på alt fra madmarkeder til restauranter til isboden. Prøv en lækker dessert med frugten eller nyd synet af den på markederne.

8. Coca-te

Coca-te

Mange peruvianere tygger på coca-bladene for at afhjælpe de følger højderne kan have. Men man kan også bruge bladene i en te.

Når man drikker coca-teen, kan man blive påvirket, så drik det med måde, hvis du vil prøve teen.

Smagen er en mix mellem spinat, grøn te og mint.

Prøv drikken i: Du kan få teen fra omkring 2.100 meters højde på hoteller og restauranter. Hvis du vil prøve det, er Cusco- og Machu Picchu-områderne stedet.

9. Pisco sour

Pisco sour

Er du til en forfriskende drink, skal du prøve en pisco sour.

Pisco sour laves på brandy, æggehvide, citronjuice, sirup og en Angosture bitter, der er en bitter, der er lavet på planteekstrakter.

Brandyen, der er lavet på otte forskellige vindruer i Ica-regionen i Peru, kommer i flere forskellige smagsvariationer pga. forskellige aldre på brandyen og produktionsteknikker.

Drinken er let limefarvet og toppet med æggehvideskum – og smager absurd godt.

Prøv drikken i: Drinken er lidt af en national-drink, og du kan få den på enhver peruviansk bar med respekt for sig selv.

10. Chicha morada

Chicha morada

Denne peruvianske drik har en smuk lilla farve og er en drik med lidt alkohol i.

Den er lavet på lilla majs, som er en af de afgrøder, der har haft stor betydning for Peru i mange, mange år.

Smagen er et sammensurium af forskelligartede smage som nellike, citron, kanel og sukker.

Prøv drikken i: Hvis du er på tur og ser nogle røde blomster på husgavlen, kan du med sikkerhed købe chicha morada. Det er en peruviansk oplevelse af de helt store.

Vil du gerne besøge Peru?

Der er utrolig mange smagsvarianter i det peruvianske køkken og noget for enhver smag.

Hvis du gerne vil opleve den kulinariske side af Peru og alle de andre fantastiske oplevelser landet byder på, så tag et kig på alle vores Peru-rejser.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende