TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerChichen Itza – Mayaernes vidunder

Chichen Itza – Mayaernes vidunder

16.09.2019
Vis alle indlæg

Chichen Itza El Castillo

Med sine smukke templer, imponerende pyramider og store boldbane er Chichen Itza anerkendt som et af verdens 7 nye vidundere.

Når du besøger Chichen Itza, finder du ud af hvorfor.

Hvad er Chichen Itza?

Chichen Itza er et stort mesoamerikansk ruinkompleks.

Komplekset har siden 1988 ligget på UNESCOs verdensarvliste, og er i dag er et af de mest besøgte steder i Mexico. Stedet fortæller historien om mayaindianerne, som levede i disse smukke omgivelser for mere end 1.000 år siden.

Ruinbyen ligger på Mexicos Yucatan-halvø ca. midtvejs mellem den moderne storby Mérida og kystbyen Playa del Carmen.

Hvad betyder Chichen Itza?

Chichen Itza Cenote Sagrado

Yucatan-halvøen er kendt for det flade landskab med underjordiske ferskvandsstrømme. Disse strømme danner små huler, eller naturlige ferskvandsbrønde, i jordens overflade, som kaldes cenoter.

Navnet Chichen Itza refererer til disse cenoter. Oversat fra det gamle mayanske sprog betyder Chichen Itza nemlig ”Itza-brøndens munding” (”the mouth at the well of Itza”).

Brønden, der er tale om her, er højest sandsynligt Cenote Sagrado – Den Hellige Brønd – som findes i ruinkomplekset, og som blev brugt som ofringsbrønd til mayaernes regngud Chaac. Faktisk mente mayaerne, at regnguden levede nede i denne brønd, og derfor blev den brugt til ofringer og ikke drikkevand.

Chichen Itzas vigtigste bygninger

Chichen Itza er spækket med interessante bygninger, som vidner om mayaernes levevis.

El Castillo

Chichen Itza El Castillo

Navnet på den største pyramide ved Chichen Itza er El Castillo (slottet) eller Kukulkans Tempel, og den er et yderst fascinerende bygningsværk, og nok det mest ikoniske billede på Chichen Itza.

Den imponerende pyramide blev opført af mayaindianerne omkring år 1000 – altså lang tid før europæerne kom til landet. Navnet El Castillo fik den dog først, da de spanske conquistadorer ankom i 1500-tallet.

Pyramiden blev bygget til ære for maya-guden Kukulkan, der i følge den mayanske tro var en fjerklædt slange. Det kan du bl.a. se ved nordtrappen, hvor to slangehoveder er udhugget i sten. Ved forårs- og efterårsjævndøgnet danner solen skygger på pyramiden, og giver illusionen af to slanger, der bugter sig ned ad pyramidens nordlige side og ender ved de to slangehoveder ved nordtrappen. Det er blot ét eksempel på mayernes store, astronomiske viden.

Den Mesoamerikanske boldbane

Chichen Itza Boldbane

Den store boldbane, som du finder i Chichen Itza, er den største af de gamle mesoamerikanske boldbaner.

Udgravninger over hele Centralamerika viser, at spillet var populært på tværs af alle de mesoamerikanske folkefærd og er blevet spillet siden før vores tidsregning. I dag spilles der stadig en variant af boldspillet, kaldet Ulama, af de indfødte mexicanere.

En blodig sejr

Der er fundet mange forskellige nedskrevne regler for boldspillet, men den mest opsigtvækkende tradition var, at spillene efter sigende endte ud i menneskerofringer til guderne. Det er dog ikke til at sige, hvorvidt det var taberholdet eller vinderholdet, der blev ofret for at gøre guderne tilfredse.

Den store boldbane i Chichen Itza er intet mindre end 166 meter fra den ene ende til den anden og omkring 68 meter bred. De udsmykkede ringe, som spillerne skulle forsøge at få bolden igennem, sidder i 6 meters højde. Det krævede uden tvivl et helt særligt talent at få bolden igennem den lille ring, og når det skete, betød det, ifølge historikere, øjeblikkeligt sejr for holdet.

Langs boldbanens sider kan du se flotte stenudskæringer, der afbilder spillet og de efterfølgende menneskerofringer.

El Caracol – Observatoriet

Chichen Itza El Caracol

Mayaerne havde, som nævnt, stor forståelse for astronomi, hvilket observatoriet også vidner om.

Monumentet kaldes for Caracol, som på spansk betyder snegl, og blev bygget før år 800. Det har fået sit navn grundet vindeltrappen inde i observatorietårnet.

Yucatan-halvøen er flad som en pandekage, og det høje observationstårn er netop højt nok til at nå op over trætoppene, for på den måde at give frit udsyn til bl.a. Venus, som havde stor betydning for mayaerne.

I dag er observationstårnet delvist styrtet sammen, og det ligner, at taget oprindeligt kunne have været kuppelformet, som vi kender det fra moderne observatorier, hvor tagene kan åbnes. Men faktisk var både den øvre og nedre del af tårnet cylinderformet, og gav godt udsyn til nattehimlen og landskabet omkring.

Hvorfor skal du besøge Chichen Itza?

Chichen Itza Dekoration

Chichen Itza er en af Mexicos største seværdigheder, og er interessant for alle, der besøger landet. Interesserer du dig i forvejen for de gamle mesoamerikanske kulturer, er Chichen Itza lige stedet for dig!

Stedet er stadigt et aktivt arkæologisk område, som er med til at fremme forståelsen for det mayanske folkefærd.

Du bliver vidne til en af de store mesoamerikanske storbyer, ser de berømte steder for drabelige boldspil, ofringer til guderne og får indsigt i et folk, der havde stor astronomisk viden, som de inkorporerede i deres bygninger.

Chichen Itza er noget helt specielt!

Besøg Chichen Itza på disse rejser:

TourCompass – Kom helt tæt på!