TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerArribada i Costa Rica

Arribada i Costa Rica

07.10.2019
Vis alle indlæg

Arribada, Costa Rica

Costa Rica er kendt for sin bestand af forskellige havskildpadder, der besøger kysterne året rundt.

Arribada er et særligt naturfænomen, der virkelig viser, hvor forunderlig naturen kan være.

Læs med herunder om arribada i Costa Rica.

Havskildpadder i Costa Rica

Olive ridley

Costa Rica er et sandt paradis for dig, der elsker havskildpadder. Landet er nemlig ynglested for flere arter.

Havskildpadderne lægger året rundt æg i sandet på nogle af Costa Ricas strande, og du kan opleve forskellige arter på forskellige steder og tidspunkter rundt om i landet.

I Costa Rica kan du bl.a. opleve suppeskildpadden (den grønne havskildpadde), læderskildpadden, to karetteskildpadder (hawksbill og loggerhead) og den olivenfarvede ridleyskildpadde. Den sidstnævnte er centrum for et helt fantastisk naturfænomen; arribada.

Arribada

Arribada er spansk for ”ankomst”, og ordet har lagt navn til et spændende naturfænomen.

Arribada er nemlig det navn, der bliver brugt om det, der sker, når flere tusinder af den olivenfarvede ridleyskildpadde kravler i land for at lægge æg på samme tid. Dette fænomen sker flere steder i Latinamerika, men et af de bedste steder at opleve det er i Costa Rica.

Hvad sker der under arribada?

I dagene/ugen op til arribada begynder skildpadderne at samle sig ud for kysten, før de – på det helt rigtige tidspunkt – begynder at svømme i land for at grave huller, hvor de kan lægge æg, inden de igen møver sig tilbage i havet.

Det helt specielle ved arribada – udover at se så mange havskildpadder på samme tid – er, at skildpadderne vender tilbage til det samme sted år efter år. Selv de skildpadder, som bliver født på Costa Ricas strande, vender tilbage, når de selv kommer i den fødedygtige alder.

Hvornår er det bedst at opleve arribada?

Det er bedst at opleve arribada mellem juni og december, hvor den olivenfarvede ridleyskildpadde bygger rede. Det peaker dog fra august og frem, hvor arribada kan foregå 1-2 gange per måned.

Selvom der er meget, man ikke ved om denne masseankomst, så er teorien, at arribada hænger tæt sammen med tidevandet og fuldmånetider.

Typisk sker arribada nogle dage før nymåne (op til 7-10 dage). Skildpadderne ankommer om natten og i de tidligere morgentimer, og hvis du skal opleve fænomenet med egne øjne, skal du altså tidligt op. Arribada kan vare op til 5 dage.

En arribada i Costa Rica kan være på helt op til 150.000 olivenfarvede ridleyskildpadder, og den største registrerede arribada skete i november 1995, hvor op mod 500.000 hun-skildpadder kom i land.

Hvor kan du opleve Arribada?

I Costa Rica kan du opleve arribada på stillehavskysten.

Her vender havskildpadderne tilbage nogle helt bestemte strande, bl.a. Playa Nancite i Santa Rosa Nationalpark og Playa Ostional nær Playa Sámara. Sidstnævnte er kendt for at være en af de bedste strande at se den olivenfarvede ridleyskildpadde, som er vendt tilbage til denne strand hvert år siden 1930erne.

Oplev havskildpadder i Costa Rica:

Er du i tvivl om, hvornår du skal tage af sted, så kontakt vores rejsekonsulenter som sidder klar til at hjælpe dig.

TourCompass – Kom helt tæt på!